logo
RNTV Live

Klaus Iohannis menține confidențialitatea negocierilor cu liderii NATO: Prioritatea este protejarea anumitor sensibilități

image-2023-07-9-26385735-0-aderarea-finlandei-suediei-nato
Theo Tănăsescu

Președintele Klaus Iohannis a clarificat că se concentrează în exclusivitate pe candidatura pentru șefia NATO și nu manifestă interes pentru alte funcții. Totodată, el a subliniat că nu poate furniza detalii despre discuțiile avute cu liderii NATO care îl sprijină în candidatură pentru a proteja “anumite sensibilități”.

”Decalogul a fost foarte bine primit și cred că nu este niciun secret că am discuții bilaterale cu oficialii din NATO.

Mulți au menționat și au spus că am venit cu temele care chiar erau importante. Aceste poziții vor fi exprimate de către reprezentanții statelor respective, nu de către mine.

Dar pot să vă spun că sunt discuții foarte bune, iar cu premierul Mark Rutte ne întâlnim mereu, avem o relație foarte bună. Este chiar o competiție constructivă, nu dorim să stricăm proiecte bune pentru această competiție.

Întrebat dacă vizează și o funcție la nivel european, în cazul în care nu câștigă șefia NATO, Iohannis a răspuns tranșant: ”Eu mă concentrez pe discuțiile pentru NATO”, a spus Iohannis.

Klaus Iohannis a explicat că în interiorul NATO nu se efectuează un vot și fiecare țară își exprimă opinia, iar apoi se caută un consens.

”După cum am răspuns și mai devreme, nu este uzual să se facă declarații după aceste negocieri, fiecare stat vrea să facă anumite declarații, dar ele să fie păstrate în cadrul NATO. Vedeți, în cadrul NATO nu se votează, ci este nevoie de o decizie consensuală. De aceea nu pot să vb despre pozițiile fiecărei țări pentru a proteja anumite sensibilități.

Fiind o competiție atipică nu cred că este rolul meu să spun ce va face celălalt candidat. Cred că ne despart geografia, istoria și viziunile pentru viitorul NATO.”, a spus Klaus Iohannis.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor