logo
RNTV Live

Magnată imobiliară de top din țară, condamnată la pedeapsa capitală pentru corupție și fraude masive

Violator căutat de italieni, prins de poliţişti la Ploieşti
Theo Tănăsescu

O magnată imobiliară, considerată cea mai importantă din domeniu, a primit sentința de condamnare la moarte într-un caz de fraudă de amploare, echivalentă cu 6% din Produsul Intern Brut al țării în 2023.

Truong My Lan, din Vietnam, în vârstă de 67 de ani, a fost găsită vinovată de deturnare de fonduri, dare de mită și încălcarea normelor bancare. Ea a fost condamnat la moarte de un tribunal din Ho Chi Minh City, în sudul Vietnamului, în cel mai mare caz de fraudă financiară din țară.

Truong My Lan, în vârstă de 67 de ani, președinte al companiei imobiliare Van Thinh Phat (VTP), a fost acuzat de fraude în valoare de 12,5 miliarde de dolari (10 miliarde de lire sterline). Procurorii au susținut că Lan a controlat în mod ilegal Saigon Joint Stock Commercial Bank (SCB) între 2012 și 2022 pentru a deturna aceste fonduri prin mii de companii fantomă și prin plata de mită către oficiali guvernamentali, potrivit The Independent.

Procurorii au declarat că peste 2.500 de împrumuturi au fost permise de la bancă, ceea ce a dus la pierderi de 27 de miliarde de dolari. Este o cifră echivalentă cu 6 la sută din PIB-ul țării în 2023. Poliția a identificat aproximativ 42.000 de victime ale escrocheriei.

Femeia ar fi deținut 90% din acțiunile unei bănci

De la începutul anului 2018 și până în octombrie 2022, când statul a salvat SCB după o fugă la depozitele sale, Lan și-a însușit sume mari prin aranjarea de împrumuturi ilegale către companii fantomă, susțin anchetatorii. Fostul oficial al băncii centrale Do Thi Nhan a fost, de asemenea, condamnat joi la închisoare pe viață pentru că a acceptat mită de 5,2 milioane de dolari.

În conformitate cu legislația vietnameză, persoanelor fizice le este interzis să dețină mai mult de cinci procente din acțiunile unei bănci. Prin intermediul companiilor fantomă ale lui Lan, precum și prin intermediul persoanelor care acționau ca împuterniciți ai acesteia, se crede că aceasta deținea de fapt mai mult de 90% din SCB. Împrumuturile sale reprezentau 93% din totalul împrumuturilor acordate de bancă.

“Sunt atât de supărată că am fost atât de proastă încât m-am implicat în acest mediu de afaceri foarte dur – sectorul bancar – pe care îl cunosc foarte puțin”, ar fi spus Lan în timpul declarațiilor finale în fața instanței săptămâna trecută, potrivit presei de stat. Procurorii au fost, de asemenea, citați spunând că aceasta a pledat nevinovată.

4 miliarde de dolari ar fi ajuns doar la șoferul ei

Arestarea lui Lan în octombrie 2022 a fost una dintre cele mai mediatizate în cadrul unei campanii anticorupție în curs de desfășurare în Vietnam, care s-a intensificat în ultimii doi ani.

Acuzarea a susținut că mai mult de 4 miliarde de dolari din împrumuturi au fost retrase de șoferul ei, pe o perioadă de trei ani, începând cu februarie 2019, și depozitate în subsolul ei. Această cantitate de bani, chiar dacă ar fi fost toți în bancnote de cea mai mare valoare nominală din Vietnam, ar cântări cel puțin două tone.  2.700 de persoane au fost chemate să depună mărturie, în timp ce 10 procurori de stat și aproximativ 200 de avocați au fost implicați. Între timp, dovezile, conținute în 104 cutii, cântăreau șase tone, o greutate impresionantă. Optzeci și cinci de inculpați au fost judecați alături de Lan.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor