logo
RNTV Live

Schimbare în asistența socială: ce se modifică?

Dudau Andreea Valentina

Ieri, Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege privind modificarea și completarea unor acte normative în domeniul asistenței sociale. Inițiativa a fost lansată pe 7 septembrie 2023, când a fost introdusă în primă lectură în cadrul ședinței de Guvern!

Astfel, s-au îmbunătățit 6 acte normative esențiale pentru sistemul de asistență socială din România:

  1. Legea asistenței sociale nr. 292/2011;
  2. Legea nr. 197/2012 privind asigurarea calității în serviciile sociale;
  3. Legea nr. 17/2000 privind asistența socială a persoanelor vârstnice;
  4. Legea nr. 78/2014 privind reglementarea activității de voluntariat în România;
  5. OUG nr. 113/2011 privind organizarea și funcționarea Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială;
  6. OUG nr. 82/2016 pentru aprobarea statutului special al funcției publice specifice de inspector social și pentru modificarea și completarea unor acte normative.

Aceste reglementări sunt clare, ferme și curajoase, stabilind limitele în care se desfășoară activitatea furnizorilor de servicii sociale în interesul oamenilor. Legea întărește asistența socială la nivelul comunităților mici, modificând modalitatea de finanțare a serviciilor sociale pe principiul ”finanțarea urmează beneficiarul”. Banii publici sunt cheltuiți transparent, cu un traseu mai ușor de urmărit.

Rolul inspectorului social și capacitatea funcțională a Inspecției Sociale sunt consolidate. Se introduc sancțiuni penale pentru furnizarea de servicii fără licență, iar furnizorii de servicii sociale vor beneficia de consiliere gratuită din partea reprezentanților ANPIS, pentru a cunoaște toate obligațiile legale.

Niciun serviciu social nu va mai putea funcționa, nici măcar provizoriu, fără controlul în teren al inspectorilor sociali, conform declarației ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu. De asemenea, va fi înființat un registru național electronic de evidență a persoanelor beneficiare de servicii sociale, iar registrul electronic unic al serviciilor sociale va fi revizuit pentru a asigura accesul în timp real la datele necesare. În plus, se introduc sancțiuni penale pentru furnizarea de servicii fără licență, cu amenzi majorate de 5 ori, până la 100.000 de lei.

Proiectul de lege merge acum la promulgare.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor