logo
RNTV Live

Staţiunea de vis din Europa unde poţi schia chiar şi în luna iunie este construită la poalele unui gheţar şi dispune de 55 de kilometri de pârtie

schi.
Constantin Corina

În timp ce unele pârtii din România sunt închise în mijlocul iernii, austriecii au locuri unde schiatul poate continua până în luna iunie. Ghețarii din jurul cărora s-au dezvoltat întregi stațiuni sunt exemple în acest sens

Ne aflăm pe cel mai sudic ghețar al Austriei, la o altitudine de aproape 3.000 de metri. Aici, iarna durează peste jumătate de an, iar sezonul de schi este mai lung decât oriunde altundeva.

Marek Bezdecik, asistent manager al domeniului Gletscher, explică: “În general, puteți schia aici din noiembrie până în mijlocul lunii iunie.”

A fost, așadar, firesc ca întreaga zonă să fie transformată într-un domeniu schiabil, așa cum s-a întâmplat în întreaga Austria. Oriunde există un munte sau un ghețar, austriecii știu să profite. Construiesc pârtii, cabane și instalații pentru transport – tot ce este necesar pentru a atrage schiorii.

Cel mai lung ghețar din Alpii Răsăriteni se întinde pe o distanță de 8 kilometri, iar Austria are sute de ghețari, fiecare mai spectaculos decât celălalt. Un exemplu este cel situat pe cel mai înalt munte al țării, unde se află și cel mai lung ghețar din Alpii Răsăriteni, întinzându-se pe 8 kilometri de-a lungul versantului și oferind condiții excelente pentru schi.

Gianina Peterfi, o româncă stabilită în Germania, explică: “Aici este cel mai mare ghețar din Austria; pe ghețar este întotdeauna zăpadă, motiv pentru care sezonul de schi durează foarte mult.”

Gianina locuiește în Germania de 12 ani și vizitează cât de des poate această zonă. Ea cunoaște fiecare colțișor al acestor munți. A traversat munții în timpul iernii pe schiuri și în timpul verii pe motor, inclusiv pe cel mai înalt drum al Austriei. Un traseu de pe care se poate admira ghețarul în toată splendoarea sa.

Gianina compară acest traseu cu celebrul Transfăgărășan din România: “Este ca un Transfăgărășan românesc. Este cel mai cunoscut din Austria, chiar de la ei.”

În jurul ghețarului, austriecii au construit o infrastructură impresionantă. Andreea Filip, reporter Observator, explică: “Ski-passul Grossglockner vă oferă acces la 55 de kilometri de pârtii și 12 instalații pe cablu. Toate acestea sunt situate la poalele celui mai înalt munte din Austria și oferă un peisaj absolut superb. Ofertele pentru schiori sunt practic nelimitate.”

Prețurile sunt pe măsură, cum arată Gianina Peterfi: “Costă 50 de euro pe zi pentru adulți și 32 de euro pentru un copil.”

Unii turiști, veniți din Viena pentru un sejur de 3 nopți, spun că au plătit în total 300 de euro pentru cazare și schi, iar pentru băuturi au mai cheltuit 200 de euro extra.

Nu se percepe niciun cost suplimentar pentru parcare, dacă veniți cu mașina. Michaela Granegger, reprezentant al domeniului schiabil, menționează: “La 300 de metri de începutul pistei, există o parcare acoperită unde puteți parca gratuit.”

Nu este de mirare că sute de mii de români aleg să își petreacă vacanțele în Austria, deși numărul austriecilor care vin în România este de zece ori mai mic. Austria dispune de 439 de domenii schiabile, mii de kilometri de pârtii și peste 2600 de instalații pe cablu. Austriecii nu lasă nimic la voia întâmplării.

Andreea Filip, reporter Observator, adaugă: “De exemplu, chiar și atunci când bate vântul sau ninge, puteți ajunge sus printr-o instalație acoperită, construită în interiorul unui tunel.”

Josef Asslaber, administrator al domeniului schiabil, explică: “Acest tunel a fost inițial proiectat pentru transportul apei, dar acum îl folosim pentru transportul special pe cablu.”

La finalul zilei, turiștii mai fac o scurtă călătorie până în vârf pentru a admira peisajul în toată splendoarea sa.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor