logo
RNTV Live

Știai că pastele te fac să fi mai fericit?

R
Constantin Corina

Am adunat pentru tine cele mai inedite lucruri despre paste ce te vor surprinde!

  1. Originile pastelor au fost în China, nu în Italia, o descoperire surprinzătoare având în vedere credința comună că acestea s-au dezvoltat în Italia. Deși un mit sugerează că Marco Polo le-ar fi adus în Europa din China în secolul XII, descoperiri arheologice ulterioare în sudul Italiei indică faptul că aceasta țară a contribuit semnificativ la evoluția pastelor, dezvoltând tehnici, combinații inedite și manifestând o iubire deosebită pentru acest preparat. La început, pastele nu erau asociate cu sosul de roșii, deoarece roșiile nu existau încă în Europa, fiind introduse mai târziu din Mexic.
  2. Există peste 600 de tipuri de paste în întreaga lume, precum bucatini, penne, scialatelli, tagliatelle, mafalda, gnocchi, spaghetti, rigatoni, tortellini, farfalle, pici, ravioli și fusilli. Aceste nume italiene au adesea semnificații amuzante, cum ar fi “spaghetti” care înseamnă “ate”, “farfalle” care înseamnă “fluturi”, “orechiette” care înseamnă “urechi mici” și “ravioli” care înseamnă “napi”.
  3. Modul corect de a mânca paste în Italia nu implică folosirea lingurii și furculiței pentru a servi spaghetele. În schimb, se răsucește furculița în farfurie pentru a înfășura pastele, apoi se savurează gustul delicios.
  4. Consumul anual de paste în Italia este de aproximativ 26 de kilograme per persoană, ceea ce înseamnă că un italian consumă aproximativ 600 de milioane de kilometri de spaghetti într-un an, suficient pentru a înconjura Pământul de 15.000 de ori.
  5. Consumul de paste poate contribui la fericire, deoarece carbohidrații din paste stimulează producția de serotonin, un neurotransmițător responsabil cu starea de bine.
  6. Diferitele tipuri de paste se potrivesc cu diferite tipuri de sosuri. Pastele lungi și plate sunt potrivite pentru sosurile cremoase, în timp ce pastele scurte sau spiralate merg bine cu sosurile de roșii.
  7. Pastele sunt versatilie și pot fi pregătite la orice buget. Cu ingrediente simple și la îndemână, poți să-ți prepari o porție delicioasă de paste cu sosul preferat în confortul casei tale.
  8. Cuvântul “pasta” vine din latina și înseamnă “aluat”. Până în secolul XVIII, pastele erau făcute manual, iar apoi a fost inventată mașina de făcut paste din bronz, care încerca să imite mișcările producătorilor de paste.
  9. Pastelor uscate le-au permis strămoșilor noștri să exploreze lumea, deoarece puteau fi o sursă portabilă de calorii și nutrienți, rezistând la transport pe distanțe mari.
  10. Atunci când gătești paste, acestea ar trebui adăugate la sos, nu invers. De asemenea, este important să le scoți din apă cu un minut înainte să fie complet gătite, păstrându-le “al dente”.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor