logo
RNTV Live

Walter și Capră, dezvăluiri incendiare! Cât i-ar fi dat mită primarului Bădescu pentru premierea SC FC Petrolul

cara_walter_badescu1
Ciprian Radu

Foștii șefi ai SC FC Petrolul SA, clubul care a falimentat anul trecut, au dat declarații incendiare la termenul de luni al procesului în care fostul primar Iulian Bădescu  este acuzat de finanțare ilegală a echipei de fotbal.

“Eu am plătit deplasarea în Turcia a lui Bădescu Iulian. Nu ştiu dacă s-au emis alte facturi. Eu eram preşedintele clubului şi mă ocupam de problemele sportive ale clubului. (…) Am plătit eu 500 sau 600 de euro pentru Bădescu deoarece era ziua mea de naştere, am făcut 50 de ani. Nu-mi aduc aminte ca Bădescu să fi cerut să plătească el cazarea şi eu să-l fi refuzat. Am plătit cazarea şi pentru Daniel Capră. Pentru ziarişti şi pentru consilierii locali nu am plătit eu. Nu eram prieten cu Bădescu, era primarul oraşului. Nu i-am făcut un cadou mare, a fost o cazare”, a afirmat Florian Walter.

La termenul de luni de la Curtea Supremă, a fost audiat ca martor şi Marius Bucuroiu, fostul director general şi contabil-şef al clubului Petrolul Ploieşti, în perioada 2013-2014.

“S-au emis două facturi şi două chitanţe pe numele lui Bădescu, la cererea lui Capră, pentru două cantonamente. Erau de câte 500 de euro, reprezentând contravaloarea cazării în Antalya. Banii au fost achitaţi de Capră la casierie. Capră mi-a spus că Bădescu i-ar fi pretins 10 sau 20% din valoarea contractului în baza căruia urmau a fi premiaţi fotbaliştii. În vara lui 2014, Capră mi-a zis că i-a dat lui Bădescu 70.000 de euro”, a declarat acesta în faţa judecătorilor.

În acelaşi dosar, a fost audiat şi Daniel Capră, fostul patron al FC Petrolul Ploieşti.

“În 2013 a fost o întâlnire la restaurantul meu cu Walter şi Bădescu. Am vorbit despre grila de premiere a jucătorilor. În Antalya, m-am deplasat cu Walter, şi apoi cu Bădescu şi alţi doi prieteni de-ai lui. Nu am văzut ziarişti care să-l fi însoţit. În apartamentul lui Walter am discutat despre un comision. Eu, Bădescu şi Walter. Comisionul trebuia plătit de mine lui Bădescu în funcţie de sumele pe care urmau sa le plătească jucătorii. El a zis că, la contractele pe care le semnează primăria, pornesc de la 20%. După o discuţie de 40 de minute, eu eram nemulţumit, deoarece cu Walter am discutat pentru 10%. Primăria trebuia să plătescă 3.000.000 de euro în urma rezultatelor obţinute. Ne-am întâlnit ulterior şi mi-a zis că nu poate plăti jucătorii, deoarece echipa are nişte datorii istorice de 500.000 de euro. Datoriile nu mă priveau pe mine şi mi-a zis că FC Ploieşti trebuie sa plătescă datoria. În 2013 a plătit primăria 1.200.000 de euro în lei (…). Urma să-i dau comisionul de 10%. I-am dat 100.000 şi i-am zis ca rămân dator cu 20.000. Banii erau de la cunoscuţi şi de la Walter. El mi-a dat mai de multe ori împrumut. Din banii lui i-am dat 60.000 de euro. Nu am încheiat cu dânsul niciun act. Restul erau de la cămătari. Walter nu avea de unde să ştie că banii lui au ajuns la Bădescu. Banii i-am dat la restaurantul meu”, a afirmat Daniel Capră.

În luna mai 2015, procurorii DNA Ploieşti au dispus trimiterea în judecată a lui Iulian Bădescu, fost primar al municipiului Ploieşti, într-un dosar în care este acuzat de finanţarea ilegală a clubului de fotbal Petrolul Ploieşti cu fonduri de la bugetul local. Bădescu este acuzat de fapte de corupţie comise atât în mandatul de primar cât şi anterior alegerii sale în fruntea Primăriei Ploieşti, în mandatul de senator pe care l-a deţinut în perioada 2008-2012.

Astfel, Iulian Bădescu a fost inculpat pentru două fapte de abuz în serviciu, două infracţiuni de luare de mită, efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia deţinută în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată (6 acte materiale) şi două infracţiuni de folosire a influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Potrivit procurorilor DNA, în ianuarie 2013, Iulian Bădescu, în calitate de primar al Ploieştiului, a semnat un contract de cooperare între municipiul Ploieşti şi Asociaţia Comunitară ”Lupii Galbeni 2012” Ploieşti, iar în 28 iunie acelaşi an a semnat regulamentul privind punerea în aplicare a acestuia, în lipsa vizei de control financiar preventiv propriu, sustrăgând aceste operaţiuni controlului de legalitate, regularitate şi încadrare în creditele bugetare şi a dispus plata sumei de 8.000.000 de lei, în trei tranşe către asociaţie, deşi cunoştea că nu este legală.

”Aceste fapte au avut ca rezultat prejudicierea bugetului local cu suma anterior menţionată, precum şi obţinerea de către Asociaţia Comunitară «Lupii Galbeni 2012» Ploieşti a unui folos necuvenit de aceeaşi valoare”, susţine DNA.

Conform anchetatorilor, Bădescu i-a cerut unui reprezentant al Asociaţiei Comunitare ”Lupii Galbeni 2012” Ploieşti, în schimbul derulării contractului de asociere şi a regulamentului de aplicare a contractului, precum şi a efectuării plăţilor către Asociaţie, un comision de zece la sută din valoarea totală a sumelor ce urmau să fie acordate de primărie jucătorilor echipei de fotbal ”F.C. Petrolul” Ploieşti, respectiv 300.000 de euro.

Totodată, fostul edil a pretins şi foloase necuvenite constând în contravaloarea transportului şi a cazării, în perioadele ianuarie – februarie 2013, respectiv ianuarie – februarie 2014, la două hoteluri din Turcia, unde a însoţit echipa în desfăşurarea cantonamentului.

Dosarul se află acum la Curtea Supremă care judecă apelul  în dosarul în care Iulian Bădescu a fost condamnat, în iunie 2016, la trei ani de închisoare cu executare. La prima instanță, Bădescu a primit trei ani închisoare pentru abuz în serviciu, doi ani și șase luni pentru luare de mită, câte trei ani pentru două fapte de folosire a influenței și a fost achitat pentru o faptă de luare de mită în legătură cu abuzul în serviciu. Pedepsele au fost contopite rezultând o condamnare de trei ani închisoare cu executare.

Sursa: MEDIAFAX

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor