logo
RNTV Live

Ziua Mondială a Apei sărbătorește apa și crește gradul de conștientizare a celor 2,2 miliarde de oameni care trăiesc fără acces la apă potabilă!

OIP
Constantin Corina

Ziua Mondială a Apei marchează importanța apei și își propune să crească gradul de conștientizare cu privire la oamenii care trăiesc fără acces la apă potabilă

Scopul acestei zile este să promoveze acțiunile pentru a soluționa criza globală a apei. Un obiectiv central al Zilei Mondiale a Apei este să susțină realizarea Obiectivului de Dezvoltare Durabilă 6, care vizează asigurarea accesului la apă și canalizare pentru toți până în 2030.

TEMA 2024: Ziua Mondială a Apei | Folosirea apei pentru pace

  • Înghețata creată sub forma unor repere populare din Hanoi, cum ar fi Pagoda cu un singur stâlp, Turnul Țestoasei și Opera, au captat atenția vizitatorilor locali și străini.
  • crearea unor ambalaje din frunze/ fără plastic în oceane

Recomandări cheie din mesajul ONU pentru Ziua Mondială a Apei 2024

  • Apa poate crea pace sau declanșa conflicte – Tensiunile în societăți apar atunci când apa este limitată sau poluată sau când oamenii se luptă pentru acces. Putem echilibra nevoile de apă ale tuturor doar prin cooperare.
  • Prosperitatea și pacea se bazează pe apă – Migrația în masă și tulburările politice fac din cooperarea în domeniul apei o parte centrală a modului în care națiunile gestionează schimbările climatice.
  • Apa ne poate scoate din criză – Armonia dintre comunități și țări poate fi stimulată prin unirea în jurul utilizării echitabile și durabile a apei. Abordând acest obiectiv la nivel internațional prin convențiile Națiunilor Unite și implementând acțiuni la nivel local, putem depăși criza apei în mod pașnic.

Știați?

  • 2,2 miliarde trăiesc încă fără apă potabilă gestionată în siguranță, inclusiv 115 milioane de oameni care beau apă de suprafață. (OMS/UNICEF, 2023)
  • Aproximativ jumătate din populația lumii se confruntă cu un deficit grav de apă pentru cel puțin o parte a anului (IPCC, 2022).
  • Dezastrele legate de apă au dominat lista dezastrelor în ultimii 50 de ani și reprezintă 70% din toate decesele cauzate de dezastrele naturale (Banca Mondială, 2022).
  • Apele transfrontaliere reprezintă 60% din fluxurile de apă dulce din lume, iar 153 de țări au teritoriu în cel puțin 1 din cele 310 bazine transfrontaliere de râuri și lacuri și au inventariat 468 de sisteme acvifere transfrontaliere (UN-Water, 2023).
  • Doar 24 de țări raportează că toate bazinele lor transfrontaliere sunt acoperite de acorduri de cooperare. (ONU-Apa, 2021).

Foto: Vietnamplus.vn/VNA

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor