logo
RNTV Live

Amenzi usturătoare de la ANAF dacă nu respecți termenul de 27 mai

anaf
Erika Stoica

Aproape un milion de români sunt susceptibili să primească amenzi de la ANAF, în cazul în care nu completează declarația de venit până pe data de 27 mai 2024.

Începând cu acest an, ANAF a lansat un nou Formular 212 – „Declaraţie unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice”, destinat raportării veniturilor extrasalariale obținute în 2023 și a celor estimate pentru 2024.

Aproximativ 800.000 de persoane sunt obligate să completeze acest formular, care include veniturile din închirieri, tranzacțiile cu titluri de valoare și alte venituri din surse diverse. Pentru veniturile din închirieri obținute în 2023, impozitul este de 10%, iar pentru cele din 2024, s-au introdus noi reguli de taxare, permitându-se deducerea unei cote fixe de 20%.

În plus, persoanele fizice trebuie să raporteze și alte venituri precum dobânzi și dividende obținute din străinătate, care sunt supuse unei taxe de 10%, respectiv 8%. Este esențial să se verifice dacă aceste venituri au fost deja impozitate în străinătate conform tratatelor de evitare a dublei impuneri. ANAF propune modificări la declarația unică pentru 2024, care trebuie depusă până la 25 mai și va fi disponibilă online. Impozite suplimentare pentru proprietăți de mare valoare și autoturisme trebuie declarate și plătite printr-un formular separat. Este esențială o analiză atentă a modificărilor legislative și a surselor de venituri pentru a evita amenzi și penalități.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor