logo
RNTV Live

Avantaj pentru studenți: trei inițiative de promovare a cooperării transnaționale între instituțiile de învățământ superior, pentru crearea unei diplome europene

europa
Constantin Corina

Comisia Europeană prezintă un proiect de diplomă europeană care deschide calea către un nou tip de program comun, desfășurat voluntar la nivel național, regional sau instituțional, și fundamentat pe un set comun de criterii convenite la nivel european.

O astfel de diplomă europeană ar simplifica procesele administrative și ar facilita cooperarea între instituțiile de învățământ superior din diferite țări, fără dificultăți transfrontaliere, pentru implementarea de programe comune.

Comunicarea propune o modalitate concretă de cooperare între statele membre ale UE și sectorul învățământului superior, cu scopul de a institui o diplomă europeană recunoscută automat în toată UE.

Având în vedere varietatea sistemelor de învățământ superior din Europa, Comisia propune o abordare progresivă pentru statele membre în direcția obținerii unei diplome europene, cu două opțiuni de intrare posibile:

  1. Eticheta europeană pregătitoare: Această etichetă ar conferi un caracter european puternic programelor universitare comune care îndeplinesc criteriile europene propuse. Studenții ar primi un certificat de diplomă europeană, împreună cu diploma lor comună.
  2. Diplomă europeană: Acest nou tip de calificare ar fi fundamentat pe criterii comune și ar fi reglementat în legislația națională. Ar fi acordat fie în comun de mai multe universități din țări diferite, fie, eventual, de o entitate juridică europeană înființată de astfel de universități. Elevii ar primi o “diplomă europeană” recunoscută automat.

În 2025, Comisia Europeană are în plan să inițieze “Proiecte privind Parcursurile Universitare Europene” în cadrul programului Erasmus+ cu scopul de a oferi sprijin financiar statelor membre, agențiilor lor de acreditare și de asigurare a calității, universităților, studenților și partenerilor economici și sociali pentru a se angaja în direcția obținerii unei diplome europene.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor