logo
RNTV Live

Ce trebuie să știi și care sunt regulile pentru campania electorală?

alegeri-comuna-preutesti-768×508-1
Constantin Corina

Este posibil să fi observat că partidele politice și candidații independenți au început să colecteze semnături pentru a participa la alegerile europarlamentare și locale programate pentru 9 iunie. De aceea, informațiile cunoscute despre aceste alegeri sunt din ce în ce mai importante

Conform legislației adoptate de Guvern, perioada electorală a început la data de 12 martie, iar în decursul a 5 zile, respectiv până la cel mai târziu data de 16 martie 2024, se vor numi judecătorii care vor face parte din Biroul Electoral Central.

  • Începând cu data de 19 martie, începe perioada în care protocoalele de constituire a alianțelor electorale pot fi depuse la Biroul Electoral Central.
  • La data de 11 aprilie 2024, listele de candidați vor fi aduse la cunoștința publicului.
  • Din 16 aprilie, se pot depune candidaturile
  • 30 aprilie este data limită de depunere a candidaturilor
  • Pe 10 mai începe campania

De asemenea, în data de 10 mai 2024, va începe oficial campania electorală, care se va încheia pe 8 iunie 2024, la ora 7:00.

Pe 9 iunie 2024, la ora 7:00, va începe procesul de votare, atât pentru scrutinurile europarlamentare cât și pentru cele locale. Acesta se va încheia în aceeași zi, la ora 22:00.

Alegătorii care se află la sediul secției de votare la ora 22:00, precum și cei care sunt la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot, vor putea vota până cel mult la ora 23:59.

După numărarea voturilor și soluționarea eventualelor contestații, rezultatele alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale și pentru membrii din România în Parlamentul European, din anul 2024, vor fi validate și publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I.

România cere cel mai mare număr de semnături pentru candidaturi din Europa, alături de Rusia.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor