logo
RNTV Live

Comisia Europeană prezintă noi criterii pentru promovarea locurilor de muncă de calitate, concentrându-se în special pe stagii

comisia-europeana-1024×681
Constantin Corina

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a evidențiat necesitatea creării unei piețe economice capabile să ofere locuri de muncă de calitate pentru tineri. În Uniunea Europeană, șomajul este o problemă semnificativă, iar șomajul în rândul tinerilor este de două ori mai mare decât cel înregistrat în totalul populației.

De exemplu, conform datelor Eurostat, rata șomajului în rândul tinerilor (15-25 ani) a fost de 14,9% în ianuarie 2024, în timp ce rata generală a șomajului (20-64 ani) a fost de 6%.

O provocare semnificativă este reprezentată de tinerii NEET (care nu sunt angajați, nu urmează o educație formală sau nu participă la programe de formare), care se confruntă cu bariere ce îi împiedică să se integreze pe piața muncii.

Prin intermediul Pilonului European al Planului de Acțiune pentru Drepturile Sociale, s-a stabilit obiectivul de reducere a ratei tinerilor NEET cu vârste între 15 și 29 de ani de la 12,6% (în 2019) la 9% până în 2030, prin îmbunătățirea perspectivei lor de angajare.

Comisia Europeană propune îmbunătățirea condițiilor de muncă pentru stagiari în Uniunea Europeană, inclusiv în ceea ce privește salarizarea, incluziunea și calitatea stagiiilor.

Pachetul adoptat cuprinde:

  • o propunere de directivă pentru îmbunătățirea și aplicarea condițiilor de muncă pentru stagiari și pentru combaterea practicilor care transformă relațiile de muncă obișnuite în stagii;
  • o propunere de revizuire a Recomandării Consiliului din 2014 privind un cadru de calitate pentru stagii, pentru a aborda aspectele legate de calitate și incluziune, cum ar fi asigurarea unei remunerații echitabile și accesul la protecție socială.

Conform Comisiei Europene, elementele cheie ale directivei propuse includ:

  • principiul nediscriminării, garantând că stagiarii sunt tratați în mod egal în ceea ce privește condițiile de muncă, inclusiv salariul, în comparație cu angajații obișnuiți, cu excepția cazului în care există motive obiective pentru tratament diferit, cum ar fi diferitele sarcini, niveluri de responsabilitate mai mici, intensitatea muncii sau scopul principal al stagiului de învățare și formare.
  • asigurarea că stagii nu sunt în realitate locuri de muncă full-time mascate; prin intermediul unor controale și inspecții, statele membre pot evalua și, în cazul în care constată că există astfel de situații, pot solicita companiilor să detalieze numărul, duratele și condițiile de muncă ale stagiilor.
  • statele membre trebuie să ofere canale prin care stagiarii să poată raporta practici abuzive și condiții precare de muncă.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor