logo
RNTV Live

EXCLUSIV: Interviu cu Mirona Radu, inițiator al proiectului SÂMBĂTA LA CINEMA – ÎN SLĂNIC PRAHOVA! Marea deschidere va avea loc mâine, 6 aprilie!

Design-fara-titlu
Constantin Corina

Slănicul va începe un proiect unic de mâine: ,,Sâmbăta la Cinema” inițiat de cineasta Mirona Radu.

Slănicul va cunoaște de mâine noi emoții prin proiecțiile aduse de Mirona Radu în cadrul proiectului ,,Sâmbăta la Cinema”! Aceasta a fost de acord să transmită în exclusivitate detalii cu privire la noul proiect, așadar, iată cum a decurs interviul și ce te așteaptă mâine la Slănic!

Cine este Mirona Radu?

  • Care este experiența personală și cum a început drumul dumneavoastră în ,,lumea filmelor”?

Am decis să urmez facultatea de Regie de Film târziu, cam în ultimul an de liceu, după ce studiasem cu pasiune matematica. E drept, întotdeauna, încă de foarte mică am fost atrasă de lumea poveștilor. Îmi amintesc cum bunica mea îmi punea diafilme, cum ascultam seară de seară povești la pick-up, apoi când am învățat să citesc, citeam și câte o carte pe zi, ori stăteam nopțile să citesc pentru că mă cufundam în lumile prezentate, apoi îmi amintesc și cum mergeam la cinema-ul de la Slănic.

Acum revăd totul cu alți ochi – zi de zi treceam de la școală acasă prin fața cinematografului și cred că la un moment dat mi-am și închipuit că voi face ceva în acel spațiu. Apoi am studiat foarte mult film și în țară și în străinătate, parcă în dorința de a completa lacune în cunoștințe – aveam colegi care studiaseră la liceul de arte, sau care aveau artiști în familie – nu este și cazul meu. Și acum mai studiez, sunt la doctorat la UNATC, dar acum am alt scop – acela de a investiga potențialul curativ al filmului de artă. Cred că m-a influențat mult și faptul că mătușa mea a lucrat la o firmă de producție de film și am avut ocazia să cunosc artiști, mai veneau pe la Slănic pe la noi, și îmi plăceau felul lor de a se bucura de viață. Am lucrat de asemenea foarte mult, lucrez de la 19 ani și am avut șansa să cunosc foarte mulți profesioniști de la care să învăț în permanență.

Proiectul ,,Sâmbăta la Cinema”

  • Cum a început proiectul ,,Sâmbăta la Cinema”? De cât timp lucrați la el?

M-am bucurat foarte mult când am văzut că cinematograful se renovează și m-am oprit la primărie în toamnă să întreb cine se ocupă de el și să-mi ofer serviciile și expertiza. Cred că este minunat să încerc să fac ceva pentru comunitatea de aici, de care sunt profund legată încă și acum. Prietenii mei cei mai buni aici mă așteaptă. Lucrez începând din acest an și în cercetare și mi se pare o ocazie bună să propunem un program de weekend pentru început și apoi în funcție de progres să ne adaptăm și chiar să venim cu un program mai bogat.

Sâmbăta la Cinema propune filme care ne ajută și ne îndeamnă să vedem altfel viața, să ne punem o serie de întrebări, să găsim mai ușor frumosul și în lucrurile mărunte, și mai ales în prezent, propun un cinema al conștientizării sinelui și al locului nostru în lume, alături de ceilalți. Ori de câte ori am ocazia voi vorbi despre filmele alese, și chiar voi aduce invitați speciali.

  • Care este scopul principal al acestui proiect? Ce doriți să aduceți în sufletele oamenilor prin accesibilitatea la filme, chiar in mijlocul orașului?

Am intrat la doctorat cu ideea că aș vrea foarte mult să aduc bine în viețile oamenilor, și cred că filmul ca artă este și un instrument important care ne poate ajuta în sănătatea mintală. Aș vrea ca oamenii să primească gândul meu bun și să învețe să aibă mai multă iubire pentru ei înșiși și să se bucure mai mult de viață. Sper ca filmele prezentate să îi ajute să-și pună întrebările necesare pentru a se îndrepta în acea direcție.

Proiecția de deschidere

  • Ne puteți spune câteva detalii din ,,background” legate de proiecția din deschiderea de Sâmbătă?

Am decis să aduc animația “Merge și-așa”, din mai multe motive. În primul rând pentru că răspund dorinței comunității exprimată în formulare de a aduce și filme care descrețesc frunțile. Este o comedie românească, dar care răspunde și exigenților – este un puzzle de citate din alte filme, cred că e un început bun, care poate să invite oamenii la o primă discuție chiar foarte interesantă. Regizorul filmului, Valentin Urziceanu, va fi prezent la sesiunea de întrebări și răspunsuri, așadar demarăm programul cu o proiecție cu adevărat specială.

BILETE DISPONIBILE

Categorii de vârstă și distribuție

  • Căror ce categorii de vârstă li se vor adresa primele proiecții de film? De ce fel vor fi acestea?

Prioritatea mea este ca publicul tânăr să aibă acces la un altfel de filme, care nu se văd la televizor sau pe platformele curente. Dar mă adresez și publicului matur, cu un tip de înțelegere mai aparte. Am rugat comunitatea să-mi completeze un formular pentru a-i înțelege puțin mai bine, înainte să avem primele proiecții și au răspuns 146 persoane în 3 zile, iar răspunsurile lor m-au bucurat foarte mult, pentru că există interes și dorință de comunicare.

Filmele sunt aduse de la distribuitori, sunt filme de artă, care ne provoacă să ne exersăm sensibilitatea. Filmele bune ar trebui să răspundă pe mai multe niveluri de înțelegere și oamenilor foarte exersați, dar și celor în formare, sau care vor mai degrabă să se liniștească după o zi încărcată. Încercăm să aducem astfel de filme care să răspundă nevoilor și intereselor diverse ale publicului nostru.

Dezvoltarea Slănicului

  • Ce plusuri credeți că va aduce acest Cinema la dezvoltarea culturală a orașului Slanic?

Dacă oamenii lucrează pentru dezvoltarea lor personală, și comunitatea se va dezvolta frumos. Filmul în general are această capacitate, prin impactul său, de a impulsiona oamenii. Sper ca și programul nostru să facă acest lucru și să aducă multiple beneficii pentru dezvoltarea culturală a orașului Slanic. Chiar sper că acest proiect va reprezenta un loc de întâlnire și de explorare culturală pentru locuitorii noștri și că va încuraja implicarea lor în activități culturale și artistice locale.

De asemenea, biletul va fi de 10 lei/persoană pentru început, cu o disponibilitate de 70 de locuri.

Pentru mai multe informații despre proiect și următoarele proiecții de film vizitați acest link!

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor