logo
RNTV Live

Mircea, un producător din Buzău, a pus pariu pe o legumă specială. Costul încălzirii singur îl ajunge la 2.500 de lei pe zi, dar rezultatele sunt remarcabile

img
Constantin Corina

Cine dorește să guste aroma roșiilor românești trebuie să fie dispus să plătească pe măsură. Roșiile cultivate în solarii sunt comercializate la 60 de lei pe kilogram, în timp ce cartofii noi se vând cu 25 de lei pe kilogram

Un legumicultor din Buzău a adus o schimbare notabilă în producția locală, prezentând cu mândrie primele roșii coapte în solariile sale. Cu toate că costurile asociate cu producția legumelor pe o suprafață de peste 4.000 de metri pătrați sunt considerabile, rezultatele vorbesc de la sine.

Mircea Tatu, legumicultor: “Aceste solarii sunt încălzite continuu, fiind puse în funcțiune încă din decembrie. Avem deja 3 luni de funcționare continuă, iar costul încălzirii într-o zi de iarnă ajunge la 2.500 de lei, pe durata întregii zile.”

Prețul roșiilor produse în aceste solarii este acum cu 10% mai mare față de anul precedent.

Mircea Tatu, legumicultor: “Prețul de pornire pentru roșiile noastre a fost de 37 de lei pe kilogram. În funcție de cerere și ofertă, acesta poate suferi modificări în viitor.”

În piațele din țară, clienții sunt dispuși să plătească prețuri ridicate pentru gustul autentic românesc.

Reporter: “Suntem în Piața Astra din Brașov, unde prețul roșiilor românești ajunge la 40 de lei pe kilogram. Doar la câțiva pași distanță, găsim roșii mai mari, vândute cu 50 de lei pe kilogram.”

Clienți: “Este mult pentru noi, dar asta este situația.” / “Nu aș plăti 50 de lei pe kilogram pentru roșii.” / “Prețurile sunt prea mari pentru mine, așa cred.”

În București, prețul roșiilor românești atinge 60 de lei pe kilogram.

Dragoș Frumosu, specialist în industria alimentară: “Este un preț exagerat, chiar și pentru roșiile timpurii românești. Se pare că se profită de ideea că acestea sunt produse autohtone.”

Pentru cartofii noi sau castraveții, prețurile sunt de cinci ori mai mari decât cele din timpul sezonului obișnuit.

Tudora Ionela, producător de legume: “Ne străduim să ne acoperim cheltuielile, însă costurile cu încălzirea sunt foarte mari, mai ales în condițiile unui început de primăvară recoltă și a unei cereri scăzute.”

Reporter: “Aveți posibilitatea să cumpărați legume românești?”

Clienți: “Cumpărăm câte puțin, dar nu ne putem permite prea mult.” / “Nu am garanția că sunt produse în România, iar prețurile sunt prea mari pentru mine.”

Tudora Ionela, producător de legume: “Prețurile sunt percepute ca fiind foarte mari, în condițiile în care veniturile populației sunt mici și cererea este redusă.”

Specialiștii din industria alimentară atrag atenția asupra importanței verificării autenticității produselor românești.

Dragoș Frumosu, specialist în industria alimentară: “Pot exista doar cantități mici de roșii românești disponibile. De asemenea, trebuie să fim atenți la posibilele speculații, unde intermediarii pot vinde produse ca fiind autohtone, chiar dacă nu sunt.”

În ultimii 20 de ani, suprafețele de solarii și sere din țară au scăzut semnificativ, ajungând la aproximativ 1.500 de hectare, în timp ce pentru a satisface cererea internă ar fi nevoie de aproximativ 10.000 de hectare cultivate.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor