logo
RNTV Live

O judecătorie cu cel mai modern sediu, dar care operează cu doar trei judecători

judecatoria_costesti
Theo Tănăsescu

Denisa Stănişor, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, a inaugurat astăzi noul sediu al Judecătoriei Costeşti din judeţul Argeş, un moment deosebit de important pentru sistemul judiciar local. Cu toate că instituția se confruntă cu un deficit de personal – sunt şase posturi de judecători neocupate dintr-un total de şase – noua clădire construită ar putea reprezenta un avantaj în atragerea magistraților către această judecătorie.

În prezent, judecătoria Costești funcționează în ‘regim de avarie’, cu doar trei judecători, și aceia detașați de la alte instanțe. Cu toate acestea, construcția celui mai nou sediu de instanță din jurisdicția argeșeană a costat peste 20 de milioane de lei.

„Acest obiectiv de investiții al Ministerului Justiției, finanțat de Banca Mondială prin Proiectul „Îmbunătățirea Serviciilor Judiciare” (PISJ), are ca dată de finalizare prima jumătate a anului 2023. Lucrările au debutat la începutul anului în curs și au o valoare de aproximativ 21,5 milioane de lei”, informa Ministerul Justiției în urmă cu doi ani, când construcțiile ajunseseră la jumătate.

Șefa CSM și-a început cariera în jurisdicția Argeș

​În discursul adresat, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii şi-a exprimat aprecierea pentru invitaţia primită, cu atât mai mult în contextul carierei anterioare de 14 ani în instanţele argeşene. Denisa Stănișor a intrat în magistratură în 1994, ca judecător la Judecătoria Pitești, conform CV-ului depus la CSM. A mai fost judecător la Curtea de Apel București, iar până să ajungă la șefia CSM, a fost judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii a subliniat faptul că are cunoştinţă în detaliu asupra situaţiei dificile a Judecătoriei Costeşti. „Din punct de vedere al deficitului de personal, sunt vacante 6 locuri de judecători dintr-o schemă de 6 posturi, accesul la justiţie al comunităţii locale, ca drept fundamental, fiind asigurat prin delegarea a 3 judecători la Judecătoria Costeşti. Din punct de vedere al condiţiilor materiale, instanţa a funcţionat de la momentul inaugurării în anul 1994 într-un sediu care nu a mai fost renovat şi care datează încă din perioada 1941-1963, fiind adaptat din clădire destinată Casei de cultură în sediu de instanţă“, a notat CSM într-o postare recentă pe pagina de Facebook.

Denisa Stănișor şi-a exprimat convingerea că, odată cu inaugurarea acestui nou sediu, „atractivitatea instanţei pentru judecători va creşte şi încrederea că toţi cei care vor dori să îşi desfăşoare activitatea profesională la Judecătoria Costeşti vor beneficia de condiţii materiale foarte bune într-o arhitectură nouă, modernă şi primitoare“, subliniază CSM.

​În final, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii a adresat încurajări profesionale personalului şi mult succes în activitate.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor