logo
RNTV Live

Organizația Salvați Copiii România arată că peste 40.000 de copii din Sud-Vest Oltenia aveau cel puțin un părinte plecat în străinătate în 2021-2022

d789a12e-b7f7-4970-b23f-e945d550eb51.jpg
Constantin Corina

Potrivit studiului, aproximativ unul din trei copii (36%) din Regiunea Sud-Vest Oltenia, ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate, au și mama plecată

Această proporție este mai mică decât media națională (43%). În 34% din situațiile în care mama este plecată, ea este singurul susținător al familiei.

Se observă o intensitate ridicată a plecărilor în rândul părinților cu un nivel scăzut de școlarizare (11 clase sau mai puțin). În Regiunea Sud-Vest Oltenia, 42% din mamele care pleacă o fac din lipsa locurilor de muncă în proximitate, cifră aproape dublă față de media națională.

Italia și Spania sunt principalele destinații pentru femei, în timp ce Germania, Italia, Spania și Anglia sunt preferate de către bărbați, similar cu situația la nivel național.

Aproximativ unu din patru părinți plecați la muncă în străinătate din Regiunea Sud-Vest Oltenia lucrează în agricultură în țările de destinație. În plus, proporția taților care lucrează în construcții în aceste țări este semnificativ mai mare decât media la nivel național.

Procentul celor care raportează plecarea unuia dintre părinți în străinătate la serviciul public de asistență socială este puțin mai mare la nivel regional (61%) în comparație cu media națională (39%). De asemenea, procentul celor care raportează această situație la școală este mai ridicat la nivel regional (72%) decât media națională (57%).

Cu toate acestea, discrepanțele între statisticile oficiale și cele obținute în studiu sunt mult mai mari decât media națională, sugerând un potențial deficit în agregarea datelor la nivel teritorial (UAT).

Educație

Unu din cinci copii ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate nu participă la școală în mod regulat. Această proporție regională este aproape dublă față de media națională pentru copiii cu părinți migranți.

Riscul ca acești copii să devină victime ale violenței domestice (21%) este aproape de două ori mai mare la nivel regional decât în cazul altor copii. În comparație cu media națională pentru copiii cu părinți plecați la muncă în străinătate (7%), incidența acestui risc în Regiunea Sud-Vest este triplă.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor