logo
RNTV Live

Prima acțiune în instanță după decizia de impozitare a concediilor medicale: Marcel Ciolacu este direct vizat

ciolacu
Theo Tănăsescu

Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC) adresează publicului un mesaj către premierul Marcel Ciolacu, subliniind că persoanele care beneficiază de concedii medicale se bucură de un drept fundamental și că concediul medical nu reprezintă o sursă de venit. Organizația care apără drepturile pacienților anunță că va contesta “pe toate căile posibile” orice decizie care impune impozitarea sumelor primite de bolnavii cronici în timpul concediului medical.

Concediile medicale sunt un drept constituțional

„Nu, domnule Prim-ministru, concediile medicale nu sunt o sursă de venit! Sunt incluse în dreptul fundamental al cetăţenilor acestei ţări şi nu pot fi tratate în alt fel! Şi, noi ,cei din Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România, vrem să va reamintim că boli cronice nu înseamnă doar cancer. La fel de invalidante sunt şi alte boli precum bolile cardiovasculare, AVC, scleroză multiplă, boli rare sau inflamatorii reumatismale. Că să nu mai menţionăm tuberculoză sau HIV/SIDA. Şi din păcate, un pacient cu tuberculoză este nevoit să stea în concediu medical timp de şase luni sau doi ani. Să ştiţi că noi, pacienţii cronici nu ne-am dori să stăm în concediu medical. Ne-am dori să fim bine şi activi şi utili societăţii. Doar că uneori este imposibil”; este mesajul transmis joi primului ministru Marcel Ciolacu de către pacienţii cu boli cronice.

Asociaţia care îi reprezintă pe bolnavii cu afecţiuni cronice îi mai transmite premierului că „ar trebui să descopere acele cazuri de fraudă şi nu să pedepsească pe toată lumea, pentru că este şi incorect şi discriminatoriu”.

NU toți pacienții cronici au fost scutiți prin lege

„Vrem să vă reamintim şi faptul că în februarie aţi declarat că toţi pacienţii cronici vor fi scutiţi, iar acum a rămas, aşa cum fusese de fapt stabilit de la început: doar pacienţii oncologici. Aşa că, în al 12-lea ceas, COPAC va solicită să va ţineţi promisiunile făcând că pacienţii cronici să nu fie de două ori pedepsiţi. Dacă legea, va ieşi în această formă, că reprezentanţi ai pacienţilor cu boli cronice şi boli rare o vom atacă pe toate căile posibile”, precizează Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România în mesajul transmis primului ministru.

Reacţia pacienţilor vine după ce Guvernul a aprobat, joi, scutirea de la plata contribuţiilor sociale pentru concediile medicale în cazul gravidelor, mamelor cu copii bolnavi, al pacienţilor cu afecţiuni oncologice şi pentru cazurile de urgenţă.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, marţi, despre taxa pe boală, introdusă printr-o Ordonanţă care este blocată în acest moment în Parlament, că plata pentru concediile medicale reprezintă un venit şi nu este vorba despre o supraimpozitare, iar pentru cei cu boli cronice, cei bolnavi de cancer, pentru tinerele mame, este total de acord să se elimine.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor