logo
RNTV Live

Staţionarea cu motorul pornit ar putea să devină interzisă în Bucureşti. Care sunt motivele?

masina sgu politie 1
Constantin Corina

„Opreşte motorul” reprezintă o inițiativă de conștientizare ce vizează sensibilizarea șoferilor români în privința impactului staționării cu motorul în funcțiune asupra mediului, având ca obiectiv transformarea acestei practici într-o obligație legală în viitorul apropiat.

Copiii sunt expuși în mod deosebit la riscurile poluării, având conform Organizației Mondiale a Sănătății un risc de 10 ori mai mare decât adulții. În multe situații, șoferii stau cu motorul pornit atunci când își aduc sau își iau copiii de la școală, indiferent dacă fac acest lucru pentru a se încălzi în zilele reci sau pentru a se răcori în zilele călduroase. Puțini dintre șoferi sunt conștienți că acest obicei afectează negativ sănătatea celor din jur.

Întrucât traficul reprezintă una dintre principalele surse de poluare, acum doi ani, Asociația Părinți de Cireșar a inițiat un proiect de conștientizare într-un cartier din București, îndemnând șoferii să oprească motorul în timpul staționării. Cu atât mai mult cu cât monitorizarea calității aerului în zonele din apropierea spitalelor și școlilor a evidențiat depășiri semnificative ale limitelor maxime admise.

Campania “Oprește Motorul” s-a extins la nivelul întregului București și a câștigat sprijinul Primăriei Capitalei. Asociația desfășoară în mod constant activități de informare în școli, educând elevii cu privire la importanța calității aerului. În prezent, această inițiativă este pe cale să devină lege, urmând să fie supusă dezbaterii consilierilor generali ai Capitalei.

Până la adoptarea în forma de lege, inițiativa beneficiază și de sprijinul Poliției Locale. Conform proiectului de lege aflat în stadiu de proiect, amenzile pentru șoferii care vor staționa cu motorul pornit vor începe de la 100 de lei.

Un astfel de cadru legal este deja în vigoare în mai multe țări europene, inclusiv Italia, Franța și Austria.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor