logo
RNTV Live

Diferențele salariale în Europa sunt evidente: România se clasează în coada listei, în timp ce în Luxemburg și Danemarca se pot câștiga până la 300 de euro pe zi

harta-salarii-medii-Europa
Constantin Corina

România are al doilea cel mai mic salariu mediu pe oră în UE, aproximativ 10 euro. Luxemburgul se evidențiază cu peste patru ori mai mult, iar media UE este de 24 euro. Ţările nordice, precum Danemarca şi Norvegia, au salarii mari

Visual Capitalist a creat o hartă termică reprezentând salariul mediu orar în Europa, bazată pe datele Eurostat referitoare la costul forței de muncă, inclusiv salariile și sporurile/indemnizațiile.

Luxemburg, centrul financiar al Europei, se remarcă cu cel mai mare salariu mediu orar pe continent, în valoare de 47,2 euro. De asemenea, țara deține cel mai ridicat PIB pe cap de locuitor din lume.

Țările nordice precum Danemarca și Norvegia se alătură Luxemburgului cu salarii solide de 42 euro pe oră, în timp ce Suedia, cu 26 euro pe oră, se clasează mai jos în clasament.

Observațiile generale indică faptul că țările din Europa de Nord și de Vest oferă salarii medii mai mari în comparație cu cele din Europa de Sud și de Est, reflectând discrepanțele în economii, nivelul de prosperitate și costul vieții.

Bulgaria și România se află la coada clasamentului în ceea ce privește salariul mediu. Bulgaria înregistrează cel mai mic salariu mediu orar din setul de date, de 8 euro, în timp ce România, cu 10,4 euro pe oră, se poziționează pe penultimul loc, apropiindu-se de media din Letonia, cu un salariu mediu orar de 10,7 euro. Ungaria și Polonia sunt mai bine plătite, cu 11 euro/oră, respectiv 11,9 euro/oră.

Salariul mediu în România a crescut ușor de-a lungul anilor, de la 8 euro/oră în 2021 la 9 euro/oră în 2022, conform datelor Eurostat.

Eurostat notează că există diferențe semnificative între statele membre ale Uniunii Europene în ceea ce privește costurile medii orare, reflectate în recentele date publicate. Aceste costuri includ atât salariile cât și contribuțiile sociale plătite de angajatori.

Cele mai mici costuri medii orare cu forța de muncă au fost înregistrate în Bulgaria (9,3 euro), România (11 euro) și Ungaria (12,8 euro) în timp ce cele mai ridicate au fost în Luxemburg (53,9 euro), Danemarca (48,1 euro) și Belgia (47,1 euro), conform datelor Eurostat.

În ceea ce privește România, câștigul salarial mediu net a crescut în februarie la 4876 lei, cu 17 lei (+0,3%) față de ianuarie 2024 și cu 14,2% față de aceeași lună a anului precedent, conform celor mai recente date ale Institutului Național de Statistică (INS). Cele mai mari valori ale câștigului salarial mediu net au fost înregistrate în activitățile de servicii în tehnologia informației (11297 lei), iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (2729 lei).

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor