logo
RNTV Live

Un raport Greenpeace arată că producătorii IKEA se aprovizionează cu lemn din ultimele păduri seculare din Carpații României

media-171274817668716900
Constantin Corina

Un raport nou de investigație publicat recent de Greenpeace dezvăluie legăturile a șapte producători de produse populare IKEA cu defrișarea pădurilor cu o valoare semnificativă de conservare.

Cel puțin 30 de tipuri de astfel de produse fabricate de acești producători au fost identificate în magazinele IKEA din 13 țări: Austria, Belgia, Cehia, Elveția, Finlanda, Franța, Germania, Italia, Israel, Marea Britanie, Polonia, România și Suedia.

Greenpeace îndeamnă IKEA să se implice în găsirea de soluții la această problemă, în loc să contribuie la criza climatică și de biodiversitate, conform unui comunicat al organizației.

Raportul numit „Pe urmele adevărului – Distrugerea pădurilor naturale din Carpații României“ a fost cercetat și scris de Greenpeace Europa Centrală și de Est.

Echipele de investigație au urmărit lanțul de aprovizionare de la analiza permiselor și imaginilor prin satelit ale site-urilor de exploatare forestieră din pădurile din România, până la depozitele de lemn și producătorii de mobilă, și până la destinația finală a acestor produse: pe rafturile magazinelor IKEA. S-a constatat că mai mulți producători se aprovizionează cu lemn din păduri cu valoare ridicată de conservare.

Conform informațiilor disponibile publicului, IKEA este cel mai mare client al produselor fabricate de majoritatea acestor companii, ceea ce ridică suspiciunea că lemnul problematic ar putea ajunge în mobilierul IKEA. Raportul indică în mod special un producător, Plimob, care furnizează în principal pentru IKEA, sugerând că lemnul problematic s-ar putea regăsi în produsele acestuia.

Greenpeace recunoaște că mobilierul în general reprezintă o modalitate eficientă de a utiliza lemnul, de a stoca carbon și de a adăuga valoare materiilor prime, însă subliniază că acest lucru nu ar trebui să se întâmple în detrimentul diversității pădurilor biologice ale planetei. Carpații, unde locuiesc urși bruni, râși, lupi și zimbri europeni, sunt printre cele mai importante refugii de floră și faună din Europa.

Problema apare atunci când companiile și autoritățile încearcă să evite identificarea unor zone drept păduri primare sau vechi pentru a evita restricțiile legale, ceea ce duce la faptul că doar 2,4% (1700 km²) din pădurile din Carpații românești sunt protejate împotriva tăierilor. În același timp, datele oficiale indică faptul că aproximativ 7% din pădurile românești au peste 120 de ani.

Conform strategiei UE pentru biodiversitate, aceste păduri ar trebui să beneficieze de protecție strictă

„IKEA trebuie să devină un lider corporativ pentru acțiunile politice necesare pentru a pune în aplicare măsuri obligatorii și eficiente de protecție a biodiversității pentru a îndeplini obiectivele Europei în materie de biodiversitate”, conchide Cyglicki, Director de campanie pentru biodiversitate la Greenpeace Europa Centrală și de Est.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor